13. Κούσκο

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2002


στο Κούσκο, από αριστερά Κώστας, Γιώργος


Κούσκο, κεντρική πλατεία – Γιώργος

Παίρνουμε το λεωφορείο της γραμμής για Κούσκο και όποτε δεν κοιμάμαι μελετάω δύο τουριστικούς οδηγούς που έχουν μαζί τους ο Τομας και η Κλαούντια από τη Γερμανία που ταξιδεύουν μαζί μας. Διαπιστώνω ότι στην πόλη Τάρμα, στην ταράτσα ενός hostel υπάρχει ιδιωτικό αστεροσκοπείο με βραδιές κοινού κάθε Παρασκευή. Από την Τάρμα μπορείς επίσης να κατέβεις προς τον Αμαζόνιο. Οι επόμενοι γενικοί στόχοι του ταξιδιού είναι η περιοχή του Χουαράζ (Huaraz) και η διαδρομή Λίμα-Χουανκάγιο (Huancayo) ίσως η εντυπωσιακότερη διαδρομή με τραίνο στο Περού, μα δεν έχουμε καταφέρει να μάθουμε εάν και ποιες ημέρες λειτουργεί.

Έχουμε τις εξής επιλογές: είτε να μεταβούμε αεροπορικώς στη Λίμα από όπου το Χουαράζ απέχει μόλις έξι ώρες με λεωφορείο, είτε εναλλακτικά να διασχίσουμε με λεωφορεία την πιο απομονωμένη περιοχή των Άνδεων του Περού, μέσα από χωματόδρομους, περνώντας τον ποταμό Απουριμάκ (Apurimac) και διαδοχικά μεταξύ άλλων τις πόλεις Αγιακούτσο (Ayacucho), Χουανκάγιο, Χουνίν (Junin) και Χουάνουκο (Huanuco). Εφόσον λειτουργεί το τραίνο σκεφτόμαστε να μεταβούμε από το Χουανκάγιο στη Λίμα, ή διαφορετικά να κάνουμε μία παράκαμψη και να επισκεφτούμε την Τάρμα και τον Αμαζόνιο. Επιλέγουμε την διαδρομή με τα λεωφορεία που εκτιμούμε ότι θα διαρκέσει μέχρι επτά ημέρες αναλόγως των παρακάμψεων.

Φθάνουμε στο Κούσκο στις 14:00. Καθημερινά αναχωρεί λεωφορείο για Αγιακούτσο στις 19:00, όμως η διαδρομή είναι αρκετά μακρύτερη από ότι νομίζαμε με διάρκεια 24 ώρες. Έχουμε διαβάσει για αναφορές ενόπλων ληστειών στα νυκτερινά λεωφορεία και αισθανόμαστε λίγο άβολα αλλά αποφασίζουμε να κάνουμε τη διαδρομή. Προτείνω να αναχωρήσουμε σήμερα ώστε να έχω ελπίδες να φτάσω στην Ταρμα την Παρασκευή, όμως είμαστε κουρασμένοι και βγάζουμε εισιτήρια για αύριο. Όσο είναι ακόμη ημέρα επισκέπτομαι το ναό του ήλιου. Ο ναός καταστράφηκε από τους Ισπανούς για να χτιστεί πάνω του μία εκκλησία. Στο εσωτερικό της διατηρούνται άθικτες τοιχοποιίες, από τις καλύτερες που έχουν να παρουσιάσουν οι Ίνκα. Κάνω μια μεγάλη βόλτα στις γειτονιές και στις αγορές στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου. Παντού υπάρχουν μαγαζάκια ή πάγκοι σε αίθρια, με υφαντά, ρούχα, πίνακες ζωγραφικής, μάσκες, γλυπτά, τρόφιμα. Το βράδυ ξανά κραιπάλη με φαγητό, γλυκά και διάφορα κοκτέιλ στο Macondo μαζί και με τους Τόμας και Κλαούντια. Καταλήγουμε σε μπαρ με ζωντανή λάτιν μουσική και πολλές μπύρες.

No comments: