2. Οργάνωση – Προετοιμασία

Αποφασίζω να πραγματοποιήσω το ταξίδι, δηλώνω συμμετοχή στην αρχική δύο εβδομάδων εκδρομή που έχει κλίσει ο Γιώργος και ενημερώνομαι από βιβλία, internet και φίλους για τη γεωμορφολογία των Άνδεων, τους πολιτισμούς που άνθησαν στην περιοχή, τα καιρικά φαινόμενα, τον νυχτερινό ουρανό του νοτίου ημισφαιρίου, την πολιτική κατάσταση και τα προβλήματα της Λατινικής Αμερικής. Παράλληλα ξεκινώ μαθήματα εκμάθησης της ισπανικής γλώσσας και προπόνηση με καθημερινό κολύμπι ή τρέξιμο για καλή φυσική κατάσταση.

2.1. Εμβόλια

Για λόγους ασφαλείας, ενδεχομένως και υπερπροστασίας, κάνω τα παρακάτω εμβόλια.
- Κίτρινος Πυρετός: Σύμφωνα με την Υγειονομική Σχολή Αθηνών το μόνο υποχρεωτικό εμβόλιο για το Περού. Γίνεται δωρεάν στα κτίρια της σχολής στη Λ. Αλεξάνδρας (14.06.02).
- Τυφοειδής πυρετός: Δωρεάν στην Υγειονομική Σχολή Αθηνών (15.07.02).
- Ηπατίτιδα Α: Σε φαρμακείο δύο δόσεις (15.07.02 και 19.08.02).
- Τέτανος – Διφθερίτιδα: Έχω εμβολιασθεί στον στρατό το 1995 οπότε είμαι καλυμμένος.
- Ελονοσία (Malaria): Δεν υπάρχει εμβόλιο. Χρειάζεται προφύλαξη εφ’ όσον επισκεφτώ τη ζούγκλα. Προμηθεύομαι χάπια κατά της ελονοσίας από την Υγειονομική Σχολή Αθηνών δωρεάν. Τα χάπια δεν προστατεύουν 100%. Συνιστάται και η χρήση απωθητικού εντομών με περιεκτικότητα τουλάχιστον 50% DEET.
(Μεταξύ δύο εμβολιασμών απαιτείται να παρεμβάλλεται διάστημα ενός μηνός. Ορισμένα εμβόλια μπορούν να συνδυαστούν και να γίνουν την ίδια ημέρα.)

2.2. Ασφάλεια Ταξιδίου

Σκόπιμο είναι να γίνει ασφάλεια για την περίπτωση κλοπής, ατυχήματος ή ασθένειας. Με κόστος €135,00 για 45 ημέρες καλύπτει μεταξύ άλλων ιατρικά έξοδα (μέχρι € 7.800.000), κλοπή προσωπικών αντικειμένων, χρημάτων, διαβατηρίου, νομικά έξοδα, έχοντας αντίστοιχα τηλέφωνα για βοήθεια σε όλο τον κόσμο 24 ώρες το 24ωρο.

2.3. Μορφολογία

Το Περού, με έκταση πάνω από δύο φορές το μέγεθος της Γαλλίας, αποτελείται από τέσσερις διαφορετικές χαρακτηριστικές περιοχές:
· Την Ακτή στον Ειρηνικό Ωκεανό με μήκος 2.250 km και τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πληθυσμού.
· Την Έρημο παράλληλα στην ακτή σε μια λεπτή ζώνη πλάτους 30 με 50 km.
· Τα Υψίπεδα των Άνδεων με μέσο υψόμετρο 3.000 m. Το Αλπαμάγιο (Alpamayo), 5.947 m, θεωρείται το ομορφότερο βουνό του κόσμου. Το Χουασκαράν (Huascaran) η υψηλότερη κορυφή των Άνδεων στα 6.768 m. Τα ποτάμια έχουν χαράξει βαθιά φαράγγια μέσα στα οποία το κλίμα είναι τροπικό. Το βάθος του φαραγγιού Κόλκα (Colca) φτάνει τα 3.400 m. Αμέτρητες είναι οι μικρές και μεγάλες λίμνες. Στα σύνορα με τη Βολιβία η εντυπωσιακή λίμνη Τιτικάκα σε υψόμετρο +3.820 m.
· Τη Ζούγκλα προς τον Αμαζόνιο. Από τα 2.800 m και κάτω συναντάται η “υψηλή ζούγκλα” (high jungle) και όσο το υψόμετρο χαμηλώνει η βλάστηση καλύπτει τα πάντα. Οι ανατολικές πλαγιές των Άνδεων πέφτουν απότομα μέχρι τα 600 m. Στα 200 m τα ποτάμια γίνονται πλωτά και οι πόλεις λιμάνια με το προσωνύμιο Πουέρτο (Puerto). Από εδώ μπορείς να διασχίσεις με ποταμόπλοιο την επίπεδη έκταση του Αμαζόνιου μέχρι τον Ατλαντικό Ωκεανό στην άλλη άκρη της νότιο αμερικάνικης ηπείρου.

2.4. Καιρός

Το Περού βρίσκεται στη ζώνη των τροπικών μεταξύ του ισημερινού και του τροπικού του Αιγόκερω. Η αιχμή της τουριστικής περιόδου παρατηρείται τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο την ξηρά περίοδο, αν και οι βροχές είναι πάντα πιθανές στα βουνά. Η θερμοκρασία την ημέρα είναι 20 με 25 °C και κυκλοφορείς με κοντομάνικο. Τη νύχτα όμως σε υψόμετρο πέφτει πολλούς βαθμούς υπό το μηδέν, οπότε γάντια, σκούφος, κασκόλ, σκελέα είναι απαραίτητα. Ειδικά κατά τις διανυκτερεύσεις σε μέρη άνω των 4.000 m επιβάλλεται η χρήση ενός ζεστού υπνόσακου. Στην έρημο και τη ζούγκλα η θερμοκρασία είναι γύρω στους 35 °C.
Ακολουθεί μία σύντομη αναφορά στο φαινόμενο Ελ Νίνιο, την ανατροπή των συνήθων καιρικών συνθηκών.
Φαινόμενο Ελ Νίνιο (πηγή: NASA)
Υπό κανονικές συνθήκες οι επικρατούντες ανατολικοί αληγείς άνεμοι στη ζώνη των τροπικών σπρώχνουν το θερμό νερό της επιφάνειας του Ειρηνικού Ωκεανού προς τα δυτικά, οπότε στις ακτές του Περού εκδηλώνεται μία μετακίνηση βαθύτερων ψυχρότερων υδάτινων μαζών από το βυθό προς την επιφάνεια. Η ανάβλυση αυτή (upwelling) μεταφέρει πλούσια θρεπτικά συστατικά συντηρώντας ένα τεράστιο πληθυσμό ψαριών. Οι περιοχές αλιείας του Περού συγκαταλέγονται στις πέντε πλουσιότερες του κόσμου. Η ανάβλυση σε συνδυασμό με ένα ψυχρό ωκεάνιο ρεύμα από την Ανταρκτική διατηρεί τη θερμοκρασία του νερού στους 14 °C, ψυχραίνοντας τον επικείμενο αέρα ο οποίος γίνεται πολύ πυκνός για να μετακινηθεί ανοδικά και να παράγει σύννεφα και βροχή. H ζώνη της ερήμου που παρεμβάλλεται μεταξύ της ακτής και των Άνδεων είναι μία από τις πλέον άνυδρες περιοχές του πλανήτη.
Το Ελ Νίνιο είναι η περιοδική αύξηση της θερμοκρασίας των επιφανειακών θαλάσσιων υδάτων. Με τον όρο Ελ Νίνιο, που σημαίνει “Θείο Βρέφος”, οι ψαράδες του Περού αποκαλούν την ιδιαίτερα άσχημη περίοδο αλιείας γύρω στο Δεκέμβρη. Όμως μερικές χρονιές η διακοπή της περιόδου αλιείας επιμένει μέχρι ακόμα και τον Ιούνιο φέρνοντας μαζί έντονες βροχοπτώσεις. Στις περιπτώσεις αυτές οι αληγείς άνεμοι εξασθενούν επιτρέποντας στις θερμότερες υδάτινες μάζες από τον Δυτικό Ειρηνικό να μετακινηθούν προς τα ανατολικά, περιορίζοντας το upwelling και τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά ύδατα που κανονικά θα ανέβαιναν στην επιφάνεια. Ψάρια και πουλιά μεταναστεύουν νότια ή πεθαίνουν. Τα σύννεφα και οι καταιγίδες που συνδέονται με θερμά ωκεάνια ύδατα μετατοπίζονται επίσης προς τα ανατολικά. Oι βροχές που κανονικά θα έπεφταν στα τροπικά δάση της Ινδονησίας αρχίζουν να πέφτουν στις ερήμους του Περού. Η ατμόσφαιρα της Γης ανταποκρίνεται στη θέρμανση που προκαλεί το Ελ Νίνιο επηρεάζοντας σημαντικά τον καιρό πολύ μακρύτερα από τον Ισημερινό. Έτσι παρατηρούνται υψηλότερες θερμοκρασίες στο Δυτικό Καναδά, πλημμύρες στη Νότια Αμερική, ξηρασίες στις ανατολικές ακτές της Νότιας Αφρικής και της Αυστραλίας, ενώ νησιά όπως η Ταϊτή, τροπικοί παράδεισοι υπό κανονικές συνθήκες, πλήττονται από μαζικές καταιγίδες. Τα τελευταία 45 χρόνια έχουν παρατηρηθεί εννέα Ελ Νίνιο.

2.5. Φυσική Κατάσταση

Το ταξίδι στις Άνδεις περιλαμβάνει επισκέψεις σε μέρη κυρίως μεταξύ υψομέτρων 3.000 και 5.000 m, όπου παρατηρείται έλλειψη οξυγόνου λόγω μικρότερης πυκνότητας και ατμοσφαιρικής πίεσης. Η πίεση συγκρατεί το οξυγόνο διαλυμένο στο αίμα. Το φαινόμενο μπορεί να παρομοιαστεί με την συγκράτηση του διαλυμένου ανθρακικού σε ένα μπουκάλι γκαζόζας. Ανοίγοντας το καπάκι η πίεση μειώνεται και το ανθρακικό αρχίζει να διαφεύγει. Αντίστοιχα η μείωση της ατμοσφαιρικής πίεσης μειώνει την δυνατότητα του αίματος να συγκρατεί διαλυμένο το οξυγόνο και το πλεονάζον διαφεύγει και εκπνέεται από τους πνεύμονες (Η ίδια αρχή ισχύει για τη νόσο των δυτών, αν ο ρυθμός ανόδου και κατά συνέπεια μείωσης της πίεσης είναι μεγάλος δεν προλαβαίνουν να εκπνεύσουν το πλεονάζον οξυγόνο, το οποίο βγαίνοντας από τη διαλυμένη του μορφή δημιουργεί φυσαλίδες στις αρτηρίες εμποδίζοντας την κυκλοφορία του αίματος). Η μειωμένη περιεκτικότητα οξυγόνου στο αίμα μειώνει την ικανότητα οξυγόνωσης των μυών επιφέροντας γρήγορη κόπωση. Άλλα συμπτώματα είναι πονοκέφαλος, έλλειψη όρεξης για φαγητό, αίσθημα αδυναμίας. Κατά την παραμονή σε υψόμετρο το αίμα αυξάνει σταδιακά μόνο του την περιεκτικότητά του σε οξυγόνο. Συνίσταται ο εγκλιματισμός για ένα διάστημα τριών ημερών, χωρίς έντονες δραστηριότητες, με λήψη πολλών υγρών και μη κατανάλωση αλκοόλ.
Καλό είναι να έχεις φροντίσει την φυσική σου κατάσταση διαφορετικά στις ανηφόρες των Ανδεων θα έχεις δύο ταχύτητες, πιο αργή και στάση. Η πεζοπορία σε υψόμετρο δεν συνίσταται σε όσους έχουν καρδιακά ή αναπνευστικά προβλήματα. Όμως σε πολλά ενδιαφέροντα μέρη η προσέγγιση μπορεί να γίνει και με αυτοκίνητο. Στο Μάτσου Πίτσου για παράδειγμα και παρά τα εκατοντάδες σκαλιά μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, είδαμε γκρουπ ηλικιωμένων να απολαμβάνουν την ξενάγησή τους.

2.6. Εξοπλισμός

Βασικός κανόνας, όσο λιγότερα τόσο το καλύτερο. Κάνε μια λίστα με τα λίγα πράγματα που σκέφτεσαι να πάρεις, βάλε τα πάνω στο κρεβάτι και τελικά πάρε όσα χωράνε στο σακίδιο. Προς έκπληξή σου τα περισσότερα θα μείνουν απ’ έξω. Για να πάρεις λίγα πράγματα χρειάζεσαι ειδικό εξοπλισμό: ελαφριές μπότες για συνεχή καθημερινή χρήση αλλά και δυνατές για ανάβαση στα βουνά, εσωθερμικά ρούχα να στεγνώνουν αμέσως κλπ. Όλα να είναι τοποθετημένα μέσα σε πλαστικές σακούλες ώστε να μην σκονίζονται και να μην βρέχονται. Μαζί μου πήρα:
1
Σακίδιο 70 lt, με ενσωματωμένο αδιάβροχο κάλυμμα , 1
2
Σακίδιο για ημερήσιες εκδρομές 35 lt (καλό θα ήταν να είχα και αδιάβροχο κάλυμμα), 1
3
Υπνόσακος ζεστός, 1
4
Υπόστρωμα υπνόσακου (inflating), 1
5
Μπότες, 1 ζευγάρι
6
Πέδιλα, 1 ζευγάρι
7
Κάλτσες, 4 ζευγάρια
8
Παντελόνια, 2
9
Εσώρουχα, 4
10
Σκελέα, 1
11
Κοντομάνικα μπλουζάκια, 3
12
Κοντομάνικο μπλουζάκι με γιακά, 1
13
Πουκάμισο μακρυμάνικo, 1
14
Ζακέτα fleece, 1
15
Αδιάβροχο αναπνέον, 1
16
Μαντήλι (κυλινδρικό buff για χρήση και ως κασκόλ), 1
17
Σκούφος, 1
18
Καπέλο, ελαφρύ, με περιμετρικό γείσο, 1
19
Σορτσάκι - μαγιό, 1
20
Ζώνη παντελονιού, υφασμάτινη ώστε να αναπνέει, με εσωτερική θήκη με φερμουάρ για αποθήκευση χρημάτων, 1
21
Πετσέτες, ειδικές ελαφριές που στεγνώνουν αμέσως, 2 (μικρή, “μεγάλη”)
22
Μπαστούνια τηλεσκοπικά (baton), 1 ζευγάρι
23
Παγούρι (hoser platypus) 2lt, 1
24
Εσωτερική μπανάνα μεταφοράς εγγράφων, χρημάτων, 1
25
Εξωτερική μπανάνα μεταφοράς, 1
26
Φακός PETZL, με λωρίδα συγκράτησης στο κεφάλι, 1
27
Σουγιάς Swiss army knife, 1
28
Πυξίδα, 1
29
Σπίρτα, 1 κουτί
30
Ρολόι - ξυπνητήρι χειρός, 1
31
Κλειδαριές μικρές με συνδυασμό, 4
32
Γυαλιά μυωπίας, 2 ζευγάρια
33
Γυαλιά ηλίου-μυωπίας, 1 ζευγάρι
34
Νυχοκόπτης, 1
35
Σετ ραψίματος (+ψαλιδάκι, τσιμπιδάκι, παραμάνες), 1 σετ
36
Ξυραφάκι με ανταλλακτικά, αφρός (δείγμα), κρέμα για μετά το ξύρισμα, 1 σετ
37
Οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα, οδοντικό νήμα, 1 σετ
38
Σαμπουάν, 1
39
Φύλα σαπουνιού, 4 φακελάκια x 20
40
Αντισηπτικά υδρομάντιλα οινοπνεύματος, 30
41
Βούρτσα “πτυσσόμενη” για μαλλιά με ενσωματωμένο καθρεφτάκι, 1
42
Μπατονέτες για αυτιά, 12
43
Spray αντιμυκητιακό για τα πόδια, 1
44
Χαρτί υγείας, 1
45
Φωτοτυπίες, διαβατηρίου, εισιτηρίων, εμβολίων, ασφάλειας, τηλεφώνων, διευθύνσεων, φύλαξη σε διαφορετικό μέρος από τα πρωτότυπα και σκαναρισμένα στο internet.
46
Προφυλακτικά, 4
47
Λεξικό ισπανικών τσέπης, 1
48
Μπλοκάκι σημειώσεων και στυλό, 1
49
Φωτογραφίες διαβατηρίου, 4
50
Οδηγός Περού, 1
51
Φωτογραφίες καρτ ποστάλ από Ελλάδα, 4
52
Μακεδονικά παστέλια, 3
Εκ των υστέρων θεωρώ απαραίτητα ένα ζευγάρι γάντια, βαζελίνη για τα ρουθούνια τα οποία ξεραίνονται στην ξηρή ατμόσφαιρα των υψιπέδων των Άνδεων και φωτογραφική μηχανή.
Οι φωτογραφίες που παρατίθενται, αν δεν αναφέρεται διαφορετικά, έχουν ληφθεί από τον φίλο και συνοδοιπόρο Γιώργο Βλάχο.

2.7. Φάρμακα που πήρα μαζί μου


1
Ελαστικός επίδεσμος, 1
2
Panadol και Panadol extra, 12 + 12
3
Χάπια διάρροιας erceforyl, 24
4
Χάπια διάρροιας imodium, 6
5
Αντιβιοτικά ευρέως φάσματος Ciprofloaxin, 1 σετ
6
Χανζαπλαστ, μερικά
7
Betadine, 1
8
Aντισταμινικό τσιμπήματα εντόμων, κοριούς κλπ, 1
9
Κραγιόν με αντηλιακό για σκασμένα χείλια, 1
10
Αντηλιακό υψηλής προστασίας, 1
11
Απωθητικό εντόμων με 50% DEET, 1
12
Ταμπλέτες καθαρισμού νερού (water purification tablets), 50 (μια ανά 1 lt νερού)
13
Πολυβιταμίνες, 30

2.8. Κόστος

Ασφάλεια ταξιδίου
135,00
Εμβόλια, φάρμακα
100,00
Αεροπορικά εισιτήρια, δύο διανυκτερεύσεις Μαδρίτη
1.185,00
Οργανωμένη από Λονδίνο εκδρομή, 24.08.02 έως 07.09.02,
(2 εβδομάδες)
1.580,00
Επιπλέον έξοδα, φαγητό, οργανωμένης εκδρομής
260,00
Διαμονή, φαγητό, μετακινήσεις, εκδρομές από 07.09.02 έως 03.10.02, (4 εβδομάδες)
780,00
Δώρα
300,00
ΣΥΝΟΛΟ
€ 4.340,00
Μπορείτε να παρατηρήσετε την τεράστια διαφορά κόστους παραμονής στο Περού της οργανωμένης εκδρομής από ταξιδιωτικό γραφείο στο Λονδίνο 131 €/ημέρα, σε σχέση με το μη οργανωμένο μέρος του ταξιδιού 28 €/ημέρα !!

3 comments:

Unknown said...

φίλε φεύγω σε λίγο καιρό για Περού. Ταμπλέτες καθαρισμού νερού πού θα βρω;

Unknown said...

Αν είσαι Αθήνα έχει το Alpamayo,

http://www.alpamayopro.gr/products/item.php?ItemID=388θα βρεις φαντάζομαι και σε άλλα καταστήματα ορειβατικών.

Να περάσεις απίθανα !!

Unknown said...

thx, θα κάνω ό,τι μπορώ..!!